Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 Vuodesta 1968 Elokuvakerho Monroe on kerännyt siipiensä alle elokuvista innostuneita ihmisiä. Seuraavien kappaleiden on tarkoitus antaa kuva elokuvakerhomme toiminnasta. Jos haluat vaikuttaa tamperelaiseen elokuvatarjontaan, tai ehkäpä vain löytää keskusteluseuraa elokuviin ja kulttuuriin liittyen, on Elokuvakerho Monroe sinua varten.

 

 

 "Onko elokuva elämää tärkeämpää?"

- Francois Truffaut

 

Vastaus varmaan riippuu henkilöstä, mutta ainakin sen verran tiedämme, että elokuvakerhot on keksitty niitä ihmisiä varten, jotka pitävät intohimoisesti elokuvista ja haluavat jakaa tuon kokemuksen muiden samanhenkisten kanssa. ”Pitää elokuvista” yksinkertaisena ja absoluuttisena luonnehdintana luonnehtii yksinkertaisesti ja absoluuttisesti myös meitä monroelaisia. Me pidämme elokuvista, ehkä välillä vähän rakastammekin romanttisen ehdottomasti, kuin Truffaut, Godard ja kumppanit konsanaan villillä viisikymmentäluvulla, vuosikymmenellä, jonne suuripiirteinen historioitsija voi huitaisten ajoittaa elokuvakerhojen synnyn. Näinpä illanistujaisissamme onkin katseltu elokuvia Banaanipojista Hula Hula-saarella aina Andrei Tarkovskyn runollisen huumaaviin teoksiin – aina tosissaan, vaan ei totisesti.

 

Lisäksi Monroe järjestää elokuva-aiheisia tapahtumia, kuten 2017 alkukesästä järjestetty Twin Peaks-mökkireissu Kortejärvellä, jossa järjestettiin kaikkea tapahtumaa ja sarjan teeman mukaista syötävää ja juotavaa. Myös 2018 alkukesälle on tulossa mökkireissu.

 

Ulospäin toimintamme kajastaa elokuvanäytösten ja tapahtumien muodossa. Sattumalta, tai kenties ihan tarkoituksella olet saattanut törmätä elokuva-aiheeseen baarivisaamme, jota järjestämme tällä hetkellä keskiviikkoisin kello 18.30 ravintola Artturissa. Iso osa toimintaamme keskittyy Elokuvateatteri Niagaran ympärille, sillä lähes poikkeuksetta järjestämme elokuvanäytöksemme Niagarassa yhteistyössä Pirkanmaan elokuvakeskuksen (PEK) kanssa. Viimeisen vuoden sisällä näytökset Amerikkalainen yö, Mindfuck ja  Animen yö ovat tuoneet kankaille amerikkalaisia klassikkoita, aivohäiriöön saakka säväyttäviä nykyelokuvan helmiä ja anime-elokuvan parhaimpia viimeiseltä kahdelta vuosikymmeneltä.

 

Näytösten järjestäminen on toimintamme keskiössä. Kaikkien suomalaisten elokuvakerhojen harmiksi näytöstoiminnan järjestäminen on muuttunut alati hankalammaksi vuosi vuodelta: elokuvien vuokrat ja tekijänoikeudet eivät ole ilmaisia, ja läheskään aina haluttua elokuvaa ei ole saatavilla. Kaikesta tästä huolimatta olemme kyenneet tuomaan kankaille tasokkaita elokuvia vuodesta toiseen. Suomessa elokuvia voi ”vuokrata” elokuvateatterikäyttöön niin maahantuojilta kuin Kansallisesta audiovisuaalisesta arkistosta eli Kavasta. Kava on museo, jonne on säilötty lähes kaikki elokuvat, joita Suomessa on valkokankaalle tuotu viimeisen kuuden vuosikymmenen aikana. Koska laitos on museo, ei sieltä aina haluttua elokuvaa heru, vaikka sellainen katalogista löytyisikin.

 

Elokuvia etsiessämme olemmekin kääntyneet yhä useammin maahantuojien ja levittäjien puoleen. Näitä tahoja suomessa edustavat esimerkiksi sellaiset kuin Future Film, Finnkino ja Cinema Mondo. Esimerkiksi Cinema Mondon kanssa Elokuvakerho Monroella on ollut poikkeuksellisen hedelmällistä toimintaa. Ja levittääpä elokuvia, muun muassa kaikkia Aki Kaurismäen teoksia, ikioma Pirkanmaan elokuvakeskuksemmekin, jonka huomassa elokuvateatteri Niagara toimii.

 

Elokuvien etsiminen ja tuominen kankaalle on monimuotoista ja joskus monimutkaista puuhaa. Kukin näytöksistämme on saanut alkunsa yksittäisen jäsenen ajatuksen siemenestä, josta yhdessä olemme muokanneet jotain laadukasta, jotain erityistä – elokuvatapahtuman. Jos kiinnostuit, niin liity ihmeessä jäseneksemme ja tule tutustumaan toimintaamme.  Me monroelaiset olemme aina ja alati avoimia kohtaamaan uusia ideoita, ja ennen kaikkea, ihmisiä.

 

 

 


 

Elokuvakerho Monroe r.y.

OTA YHTEYTTÄ